sobota, 26 kwietnia 2014

Biszkopt z truskawkami i galaretką.

Dziś będzie szybko i też zupełnie zwyczajnie, jednak jak dla mnie pysznie :)

Miało być ciacho z duża ilością galaretki... no i jest! Najprostszy, ale pełen uroku biszkopt z owocami w galaretce.

Tak mi jakoś latem zapachniało...


Składniki na biszkopt:

- 2 jaja
- 1/3 szkl. mąki
- 1/3 szkl. cukru kryształu
- szczypta soli

Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodaję po żółtku cały czas mieszając, potem powoli dosypuję cukier i mieszam dokładnie, aż się rozpuści. Na końcu mąka, najlepiej przesiana i też partiami. Mąkę można wmieszać ręcznie albo również mikserem, jeśli ma wolne obroty.
Mój biszkopt piekłam ok. 20 minut, termoobieg i temp. 170 stopni. Wylałam go na kwadratową formę o bokach 22x22.

Galaretka i owoce:

- ok. 60 dag mrożonych truskawek
- 3 galaretki truskawkowe

Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie, u mnie 1 litr wody na 3 galaretki. Odstawiam, by wystygła i zaczęła tężeć.
Na wystudzonym biszkopcie układam zamrożone truskawki i zalewam tężejącą galaretką. Wkładam do lodówki i czekam, aż stężeje.



 
 
 
Smacznego weekendu wszystkim życzę!

2 komentarze:

  1. Szybkie, proste i smaczne.Tylko skąd ja wezmę na jutro truskawki??? :)
    Ale nie jutro jednak na pewno sposób wykorzystam :)
    Mój brat ( tak on piecze, a ja sie uczę ) mówił ostatnio,że do biszkopta dodaje trochę octu i wtedy nie opada czy coś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho pyszne ,ale jakoś tak nieśmiało z foremki wygląda...

    OdpowiedzUsuń