poniedziałek, 7 lipca 2014

Domowa mozzarella

Bardzo lubię sery. Zawsze chętnie próbuję nowości i choć nie powinnam ich spożywać, to od czasu do czasu daję się ponieść emocjom i coś tam zajadam. Od jakiegoś czasu interesuje się serowarstwem, domowym oczywiście, i powiem nieskromnie, że mam na swoim koncie popełnionych już kilka bardzo dobrych serków.
Dziś będzie mozzarella. Domowa smakuje o niebo lepiej niż kupna, według mnie ma też lepszą fakturę i strukturę. Topi się doskonale, dlatego też często dodaję ją np. do pizzy.
Muszę przyznać, iż dopiero kiedy posmakowałam własnoręcznej roboty mozzarelli dowiedziałam się, że ten ser ma smak!

Zapraszam na przepis i do zrobienia domowej mozzarelli, jeśli ktoś jeszcze nie próbował :)
Po sieci krąży pełno przepisów na ten ser, są też filmiki, na których można podejrzeć co i jak.



Składniki:


- 3 litry świeżego mleka (najlepsze od krowy, ja akurat teraz nie miałam więc kupiłam mleko pasteryzowane w niskiej temperaturze, bo też się nadaje)
- podpuszczka (jej ilość na litr dawkujemy według wskazań producenta)
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- termometr kuchenny do kontrolowania temperatury
- durszlak, miska na serwatkę i jednorazowe rękawiczki

Mleko wlewam do garnka, kwasek rozpuszczam w niewielkiej ilości zimnej wody (ok. 40 ml), i dodaję do zimnego mleka. mieszam dokładnie. Całość podgrzewam do 32 stopni i dodaję podpuszczkę również rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody (ok. 40 ml). Wyłączam ogień i mieszam mleko z podpuszczką delikatnie i dokładnie. Garnek przykrywam i zostawiam w spokoju na ok. 20 minut, aż utworzy się skrzep.
Gotowy skrzep koję w kostkę i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie podgrzewam zawartość garnka tak do 42 stopni. Delikatnie mieszam skrzep i porcjami wyjmuję do na durszlak, żeby odciekł.
Serwatka, która zostanie w garnku będzie potrzebna, również to, co odcieknie z serka trzeba przelać do garnka, więc odcedzam ser na sicie, który stoi w misce.
Całą serwatkę podgrzewam mocno, tak ok. 80 stopni. Do gorącej serwatki przekładam zawartość durszlaka i chwilę czekam, aż masa serowa zacznie zmieniać konsystencję, zbije się i zrobi się ciągnąca.Na dłonie wkładam rękawiczki i ostrożnie wyjmuję przy pomocy łyżki cedzakowej ser. Trzeba uważać, bo wszystko jest gorące i bardzo łatwo o poparzenie. W dłoniach rozciągam masę serową i obserwuję jak zmienia coraz bardziej swoją strukturę. Gdyby ser nie chciał się rozciągać, trzeba włożyć go jeszcze do gorącej serwatki i proces rozciągania powtarzać, aż masa będzie lśniąca i gładka. Formuje kulki mozzarelli.
Możemy robić większe i mniejsze kuleczki. Można nadawać im przeróżne kształty.

Gotowy serek zalewam zimną serwatką i przechowuję w lodówce, w zamkniętym pojemniku kilka dni, albo zużywam od razu.

Smacznego życzę!


 

 
 
Udanego i smacznego dnia :)

10 komentarzy:

  1. Kurczę, fajny pomysł samemu zrobić taki serek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo, bardzo przydatny przepis ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po odstawieniu skrzepu na 10 minut trzeba masę z powrotem do garnka włożyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arik, skrzep cały czas jest w tym samym garnku. Chodziło mi we wpisie o to, że kroję utworzony skrzep i daję mu odpocząć te 10 minut, a dopiero potem włączam ogień pod garnkiem i podgrzewam. Dopiero po podgrzaniu skrzep ląduje w durszlaku. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Acha, czyli pokroić w garnku, nic nie wyjmować, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesteś prawdziwą czarodziejką .

    OdpowiedzUsuń
  6. a gdzie podpuszczkę kupić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupowałam na allegro, ale można też w internetowych sklepach, które zaopatrują serowarstwo :)

      Usuń