Bardzo szybka i prosta kompozycja. Moja ukochana rukola, o wyrazistym smaku, delikatne mięso z kaczki, dojrzały kozi ser, a całość podkreślona aksamitnym i lekkim dressingiem z czerwonej porzeczki i miodu.
Wyszło pysznościowo i dość elegancko :)
Zapraszam!
Składniki:
- plastry wędzonej kaczej piersi
- kilka garści rukoli
- dojrzały ser kozi
Na dressing:
- dwie garście czerwonej porzeczki
- łyżeczka płynnego miodu (u mnie gryczany)
- 2 łyżeczki oleju, najlepiej takiego o neutralnym smaku
- sól, świeżo mielony kolorowy pieprz
Najpierw dressing. Umytą porzeczkę przecieram przez sito. Do miseczki wlewam olej i dodaję do niego miód. Mieszam, aż ładnie się połączą i dopiero wtedy dodaję porzeczkowy mus. Całość doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Mieszam całość dość energicznie, aby wszystko się dobrze ze sobą zespoliło i nabrało kremowej konsystencji.
Umytą i odsączoną sałate układam na talerzu, na niej cienkie plastry kaczki, a na końcu kawałki koziego sera. Całość obficie skrapiam dressingiem. Jego smak i kolor nadają kompozycji niebywałego efektu i charakteru.
Polecam wypróbowanie takiej kompozycji i poznanie tego smaku.
Smacznie pozdrawiam!
Bardzo fajna sałatka :) świetnie się prezentuje i pewnie też tak wygląda, a dodatkowo składniki, które uwielbiam ! :)
OdpowiedzUsuń