Dziś chciałam pokazać mój farsz, gdzie króluje szpinak i ser. Robię taki do pierożków, ale można go wykorzystać także do naleśników, pasztecików, bułeczek...
Zapraszam!
Składniki (na ok. 20 pierożków średniej wielkości, z dość obfitą ilością farszu):
- 300 g szpinaku (użyłam świeżego)
- 2 ząbki czosnku (tak na prawdę wedle uznania)
- pół średniej cebulki
- masło do smażenia
- 150 g sera podpuszczkowego (może być inny ulubiony)
- 150 g mozzarelli startej drobno
- 2-3 łyżeczki startego parmezanu
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielony czosnek suszony
Zaczynam od szpinaku. Trzeba go dobrze umyć i jeśli takowe są, to pozbywam się twardych łodyg. Następnie obgotowuję go w lekko osolonym wrzątku i odcedzam na sicie. Czekam, aż ostygnie i dobrze odcieknie, wtedy siekam szpinak dość drobno nożem. Na patelni rozgrzewam ok. łyżeczki masła i podsmażam na nim drobniutko posiekaną cebulkę, dodaję szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko duszę, aż się ze sobą połączy. Odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
W misce widelcem rozkruszam ser podpuszczkowy, dodaję wystudzony szpinak, mozzarellę i parmezan. Mieszam dokładnie i dopiero teraz doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką i ewentualnie czosnkiem. Lubię, kiedy farsz ma wyraźny smak :)
Smacznego życzę!
Pozdrawiam :*
Pierogi z pysznym farszem.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, z chęcią bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Też by mi smakował taki farsz :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię taki farsz, pycha!
OdpowiedzUsuńMmm wygląda naprawdę wspaniale, kiedyś robiłam podobny farsz i właśnie też ze szpinaczkiem i serami :) Pychotka !
OdpowiedzUsuńbardzo lubię szpinak, właśnie myślałam o pierogach ze szpinakiem, bo osatnio rozbiłam z kapustą i mięskiem ;D
OdpowiedzUsuń