czwartek, 9 października 2014

Prosty, pszenny chleb na zakawasie.

Ten przepis to moja dalsza kombinacja Chleba Północnego :) Zmieniałam mąkę na pszenną 750, a zakwas razowy na żytni. Wierzch posypałam czarnuszką, którą bardzo lubię.

Zapraszam!


Składniki:

Zaczyn:

- 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
- 4 łyżki mąki pszennej typ 750
- chłodna przegotowana woda

Składniki zaczynu łączę ze sobą. Wody dodaję tyle, aby miał konsystencję gęstej śmietany i odstawiam do czasu, aż zacznie bąbelkować i urośnie. Czas ten zależy od siły zakwasu, temperatury otoczenia. U mnie czasem to trwa 2 godziny, a czasem 4. Ważne, by na powierzchni było widać pęcherzyki.

Ciasto właściwe:

- 50 dkg mąki pszennej typ 750
- 400 ml chłodnej przegotowanej wody
- zaczyn

Dodatkowo:

- czarnuszka
- olej do spryskania

Składniki ciasta właściwego łączę ze sobą, a konkretnie mieszam drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Tego ciasta nie da się uformować w bochenek, bo będzie za luźne. Odstawiam je na ok. 8 h. W tym czasie podrośnie, a jego struktura wzbogaci się o duże ilości pęcherzyków. Takie ciasto wykładam na blat obsypany obficie mąką i zagarniam jego boki do środka. Nie jest to łatwe, ze względu na konsystencję ciasta. Układam je jeszcze na jakieś 1,5 h do wyrośnięcia do miski na ściereczce wysypanej mąką. Po tym czasie przerzucam chlebek do formy, skrapiam oliwą i posypuję ziarnami czarnuszki.
Piekę we wcześniej nagrzanym naczyniu żaroodpornym (można w garnku rzymskim). Najpierw przykryte przez 25 minut, temperatura 250 stopni, grzanie góra-dół. Potem zmniejszam temperaturę do 190, zdejmuję pokrywkę i dopiekam na złoty kolor, jakieś 15-20 minut.

Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Nie ma nic lepszego niż domowy, świeży chlebek ! Wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń