sobota, 28 czerwca 2014

Mój pieczony "gulasz" drobiowo-warzywny.

Nazywam go gulaszem, choć tak na prawdę mocno odbiega od tej tradycyjnej potrawy. Ale to nic, bo to mój "gulasz" i najważniejsze, że jest smaczny :) Jest też delikatny, aromatyczny i dużo lżejszy, jeśli chodzi o kaloryczność, od oryginału..
W mojej wersji nie żałuję warzyw, bo upieczone smakują wspaniale. Daje ich zawsze znacznie więcej niż mięsa. Na uwagę zasługują tu też przepyszne soki, które w trakcie pieczenia puszczają warzywka.

Zachęcam do spróbowania!


Składniki:

- 1 pojedyncza, spora pierś z kurczaka
- pół cebuli białej
- pół cebuli czerwonej
- 1 duża, lub dwie mniejsze marchewki
- 1 niewielka cukinia
- kilka pieczarek
- po kawałku czerwonej i żółtej papryki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ulubione zioła ( u mnie świeżą bazylia i rozmaryn oraz suszony tymianek i czosnek niedźwiedzi), suszona papryka słodka, chilli i wędzona
- olej do marynaty
- trochę masła, jako dodatek do pieczenia
- posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

Pierś kroję w kostkę, tak gdzieś o wielkości 1,5x1,5 cm. Skrapiam delikatnie olejem i oprószam solą, pieprzem, a także paprykami. Odstawiam na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Warzywa marynuję osobna. Warzywa kroję - cebulę w piórka, marchewkę można pokroić w plastry, a pieczarki na ćwiartki. Resztę koję w kostkę, tak jak kurczaka. Jeśli cukinia ma wydatne gniazda nasienne, usuwam je. Czosnek siekam. Mieszanką warzyw łączę ze sobą, kropię oliwą, dodaję zioła świeże i suszone, a także trochę soli. Przykrywam i odstawiam, tak jak mięso, na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie mieszam wszystko razem, przekładam do naczynia żaroodpornego, a na wierzch układam kawałeczki masła. Gulasz piekę ok. godziny, aż wszystko będzie miękkie, w temperaturze 180 stopni, termoobieg.

Podaję ciepły, posypana natką pietruszki.


 
Smacznie pozdrawiam :)

5 komentarzy:

  1. W tle widzę Twój chlebek, z gulaszem pyszny duet :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie warzywne gulasze, w twoim wydaniu pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł. Takie dania z pieca są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Gulasz - mniam. zawsze pyszny : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczny ,super ,że z warzywami.

    OdpowiedzUsuń