W mojej wersji nie żałuję warzyw, bo upieczone smakują wspaniale. Daje ich zawsze znacznie więcej niż mięsa. Na uwagę zasługują tu też przepyszne soki, które w trakcie pieczenia puszczają warzywka.
Zachęcam do spróbowania!
Składniki:
- 1 pojedyncza, spora pierś z kurczaka
- pół cebuli białej
- pół cebuli czerwonej
- 1 duża, lub dwie mniejsze marchewki
- 1 niewielka cukinia
- kilka pieczarek
- po kawałku czerwonej i żółtej papryki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ulubione zioła ( u mnie świeżą bazylia i rozmaryn oraz suszony tymianek i czosnek niedźwiedzi), suszona papryka słodka, chilli i wędzona
- olej do marynaty
- trochę masła, jako dodatek do pieczenia
- posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)
Pierś kroję w kostkę, tak gdzieś o wielkości 1,5x1,5 cm. Skrapiam delikatnie olejem i oprószam solą, pieprzem, a także paprykami. Odstawiam na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Warzywa marynuję osobna. Warzywa kroję - cebulę w piórka, marchewkę można pokroić w plastry, a pieczarki na ćwiartki. Resztę koję w kostkę, tak jak kurczaka. Jeśli cukinia ma wydatne gniazda nasienne, usuwam je. Czosnek siekam. Mieszanką warzyw łączę ze sobą, kropię oliwą, dodaję zioła świeże i suszone, a także trochę soli. Przykrywam i odstawiam, tak jak mięso, na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie mieszam wszystko razem, przekładam do naczynia żaroodpornego, a na wierzch układam kawałeczki masła. Gulasz piekę ok. godziny, aż wszystko będzie miękkie, w temperaturze 180 stopni, termoobieg.
Podaję ciepły, posypana natką pietruszki.
Smacznie pozdrawiam :)
W tle widzę Twój chlebek, z gulaszem pyszny duet :)
OdpowiedzUsuńLubię takie warzywne gulasze, w twoim wydaniu pysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. Takie dania z pieca są najlepsze!
OdpowiedzUsuńGulasz - mniam. zawsze pyszny : )
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny ,super ,że z warzywami.
OdpowiedzUsuń