czwartek, 19 czerwca 2014

Cukier różany.

Bajecznie prosty w wykonaniu ale za to jak efektowny! Dla mnie to przede wszystkim taki retro akcent w kuchni, co jeszcze mocniej łechce mnie do jego wykonania.
Cukier różany, bo o nim mowa, służy mi jako dodatek do herbaty, jako element dekoracji do słodkości małych i dużych, aromatyzuje desery i przede wszystkim zachwyca oczy i zmysł powonienia :)

I jak wspomniałam wykonanie banalne, więc jeśli ktoś ma chęć, dostęp do płatków róż i chwilę czasu, to niech łapie się za wykonanie tego wspaniałego dodatku.



Składniki:

- 0,5 kg cukru kryształu
- 2 garście płatków róż


Zebrane, jędrne i dorodne, płatki róż trzeba oczyścić, czyli pozbawić ich tych białych części u nasady. Ja swoje zbieram w takim miejscu, że nie są narażone na zanieczyszczenia, więc po oczyszczeniu mogę je wrzucić do makutry i ucierać na drobno, na prawdę im drobniej tym lepiej. Do roztartych porządnie róż wsypuje cukier i delikatnie staram się wmieszać go w kwiatową masę. Nie ucieram już tego cukru, nie chcę, aby mi się rozpadł, mieszam silikonową łopatką tak długo, aż cukier zmieni barwę, a różana masa przestanie być zbita.

Są różne szkoły robienia cukru różanego. Wiem, że niektórzy suszą osobną płatki, potem je rozcierają i dopiero dodają cukier. Ja wolę jednak tą metodę.

Połączone kwiaty i cukier wysypuję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i suszę. Warstwa ma być cienka. Ja swoje suszyłam na dworze, bo akurat było bardzo ciepło, nie wystawiałam jednak blaszki na słońce, tylko w półcień. Kilka razy tą mieszankę trzeba przeruszać, bo będzie się zbrylać. Nic dziwnego, utarte płatki są mokre :)

Gotowy, suchy dodatek przesypuję do słoiczka i używam, kiedy zajdzie potrzeba.



 
 
Pozdrawiam na różano :)

5 komentarzy:

  1. A to ciekawe!
    Hmm te płatki to muszą być z róż ogrodowych czy z tych "dzikich" mogą być? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewelinka, jak pisałam już na FB, czytałam, że tak na prawdę wszystkie róże mają jadalne płatki. Ja swoje zrywam właśnie z ogrodowych róż :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajeczna sprawa cukier różany.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny pomysł! Nigdy nie miałam przyjemności, ale sam pomysł mi się bardzo podoba.

    OdpowiedzUsuń