piątek, 13 czerwca 2014

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, z serem wędzonym.

W największe słońce poszłam ukopać sobie z pola świeżych, swojskich młodych ziemniaczków. Dzieciaki dzielnie mi towarzyszyły i zbierały do wiaderka wszystko, co udało mi się w ziemi "wygrzebać". Łapki im nieziemsko szybko pracowały, tak, że nie nadążałam kopać i w pewnej chwili miałam obawy, czy aby nie zacznie się zaraz między nimi wojna o to, kto teraz ma mi pomagać :)
Na szczęście wszystko skończyło się pokojowo, rozdzieliłam "obowiązek" i obyło się bez zgrzytów.

Swoje ziemniaczki mają jednak ten smak... Jak byłam dzieckiem nie wyczuwałam różnicy pomiędzy kupnymi, a swojskimi ziemniakami. Dziś to nawet zapach rozgraniczam :)


Składniki:

- 1 kg młodych ziemniaków
- pół średniej cebuli
- ząbek czosnku
- 1 jajko
- łyżka mąki
- sól, pieprz do smaku
- ser wędzony typu oscypek

Ziemniaczki obieram, a raczej skrobię :), opłukuję i ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek ścieram na najdrobniejszych oczkach i dodaję do ziemniaków. Wszystko to łączę z jajkiem i mąką, mieszam i doprawiam do smaku solą i pieprzem (u mnie kolorowy). Trzeba uważać z solą, gdyż ser wędzony jest słony i łatwo można przesadzić.

Tak przygotowane ziemniaki smażę porcjami, na rozgrzanym oleju na złoty kolor, z obu stron. Odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podaję z plastrami wędzonego sera.



 
Smacznego życzę :)

14 komentarzy:

  1. Placki ziemniaczane robimy bardzo rzadko ale z serem nie jadłam nigdy.Buziaki i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam niesamowitą ochotę na placki :)
    Te wyglądają genialnie z serem nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z serem nie jadłam nigdy.Ja lubię tradycyjnie - ze śmietanką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z młodych ziemniaków jeszcze nie jadłam, muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ,choć nie znam takiego sera .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten wędzony ser, to taki na kształt oscypka :)

      Usuń
  6. No popatrz, a ja z młodych nigdy nie robię bo są zbyt "wodniste"!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie dlatego ja młode ścieram na tarce o dużych oczkach, bo jakbym tradycyjnie ścierała to byłoby ciężko o smaczny efekt :)

      Usuń
  7. Muszę spróbować ścieranych, nigdy takich nie jadłam, dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Myślałam,że z młodych nie można robić, a tobie tak pięknie wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  9. Z serem wędzonym nie jadłam placków, a brzmi bardzo zachęcająco :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. z wędzonym serem jeszcze nigdy nie robiłam, ale chyba będę musiała to zmienić. bardzo fajny pomysł : )

    OdpowiedzUsuń