poniedziałek, 31 marca 2014

Drożdżówka bardzo prosta

Nie wiem dlaczego ale spotkałam się z opiniami, że ciasto drożdżowe jest trudne i skomplikowane do przygotowania. Powiem nawet więcej - znam osoby, które się wręcz boją do niego podejść... Chciałabym natchnąć więcej wiary w takie wystraszone osobniki i osobniczki i tym przepisem pokazać, że drożdżowe ciasto jest jednak do zrobienia, w cale nie jest trudne i jak najbardziej może udać się absolutnie każdemu.
Podobnych przepisów w sieci jest całe mnóstwo. Ten który tu prezentuję, dostałam od kogoś znajomego i trochę go podkręciłam na swój gust.
Przepis mega łatwy, nie wymaga wysiłku i zawsze się udaje.

Ciasta drożdżowego nie trzeba się bać :)


Składniki na ciasto:

- 7 dkg świeżych drożdży
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 3/4 szkl. letniego mleka
- 4 roztrzepane jajka ze szczyptą soli
- 4 szkl. mąki pszennej (ja zawsze przesiewam mąkę)

Kruszonka:

- 1/2 kostki masła
- 1 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru

I oczywiście jakieś owoce, ja dałam wiśnie. Miałam ich ponad pół kilograma. Były już wydrylowane, zasypałam je jednym opakowniem cukru waniliowego przed wyłożeniem na ciasto.

Przygotowanie ciasta jest, jak wspomniałam, bardzo proste:
do miski wkruszamy drożdże i dodajemy w kolejności, jak napisane jest wyżej, resztę składników. Nie mieszamy, tylko nakrywamy miskę ściereczką i odstawiamy tak ciasto na 2 do 3 godzin. Po tym czasie mieszamy wszystko drewnianą łyżką i wykładamy na blaszkę. Na gotowe ciasto wyłożyłam wiśnie, a na wierzch wysypałam wcześniej przygotowaną i schłodzoną kruszonkę.

Kruszonka:
wszystkie podane składniki mieszamy ze sobą, i wkładamy do lodówki, aby dobrze się schłodziła

I teraz ważne - blaszkę z przygotowanym już ciastem wkładamy do zimnego piekarnika!!!! Nastawiamy piekarnik na termoobieg, 180 stopni, i pieczemy 30 minut.


Pracy niewiele, a ciasto wychodzi pyszne i mięciutkie :)



 
 
 
Smacznego wieczoru życzę i pozdrawiam !

4 komentarze: