Zapraszam!
Składniki:
- 2 małe jajka
- 220 g ricotty (u mnie domowa ricotta, która została zrobiona po wcześniej przygotowanym serze)
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki trzcinowego cukru (opcjonalnie)
- ok. 100 ml mleka
- szczypta soli
Żółtka oddzielam od białek i łączę w misce z serkiem, mąką, ekstraktem, cukrem, mlekiem i szczypta soli. Mieszam to wszystko delikatnie trzepaczką, nie za długo, bo konsystencja ciasta jest delikatna. Osobno ubijam białka i dodaję do masy, delikatnie mieszając. Racuchy piekę na rumiano, na ceramicznej patelni. Dzięki ceramicznej powłoce patelni nie muszę dodawać tłuszczu do smażenia.
Gotowe do podania, z ulubionymi dodatkami :)
Pozdrawiam :)
pyszne racuchy. i takie ładne serduszka..;)
OdpowiedzUsuńJestem wielką fanką takich placków :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam racuszki wszelkiego rodzaju. Takie serca bym wciagnela
OdpowiedzUsuńDla mnie racuszki to szał właśnie.
OdpowiedzUsuń