piątek, 5 września 2014

Zupa brokułowo-serowa z chili, tyminakiem i grzankami czosnkowymi.

Jest kremowa, ale nie jest zbyt gęsta. Robi się ją na prawdę szybko i prosto, a dodatek serów i płatków papryki sprawia, że brokuł nabiera nowego i ciekawego smaku.


Zapraszam!


Składniki:

- 1 litr bulionu drobiowego
- 1 duży brokuł
- 70 g gorgonzoli
- 2 łyżeczki tartego parmezanu, lub innego twardego wyrazistego w smaku sera
- ząbki czosnku
- świeży tymianek
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- kilka kromek pszennego pieczywa na grzanki


Aromatyczny bulion zawsze robię szybciej. Tym razem wybieram drobiowy. Do bulionu wrzucam oczyszczonego i podzielonego na części brokuła. Nie używam tylko samych różyczek, dodaję też cześć łodyżek, gdyż one także są jadalne. Wszystko gotuję na średnim ogniu, aż brokuł zmięknie. Blenduję zupkę dokładnie i dodaję sery. Na malutkim ogniu mieszam i czekam, aż sery się roztopią i połączą. Dopiero wtedy dodaję drobno roztarty ząbek czosnku, odrobię gałki muszkatołowej i listki świeżego tymianku. Na końcu solę i pieprzę do smaku.

Kromki pieczywa opiekam na rumiano na patelni i rozcieram na każdej z nich czosnek.

Zupkę podaję posypaną płatkami suszonego chili i gałązkami świeżego tymianku.

Smacznego życzę :)



 
 
Milutkiego dnia życzę :)

7 komentarzy:

  1. Oj tak. Zupy krem lubują się z grzankami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupy brokułowe , ale takiej jeszcze nie robiłam :) zaciekawiłaś mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trafiłaś w sam środek moich kubków smakowych...pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o rany, wspaniała, pyszna zupa!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ta zupa musiałabyc pyszna i jaki ładny ma kolorek

    OdpowiedzUsuń