wtorek, 24 czerwca 2014

Pierogi z jagodami.

Te pierogi to znak, że lato już się zaczęło. Wbrew temu co dzieje się za oknem. Czy pada deszcz, czy może wieje zimny wiatr - to nie ważne, bo kiedy na stole pojawiają się pierogi z jagodami, znaczy, że lato już nadeszło!


Zapraszam :)


Składniki na ciasto (zrobiłam podwójną porcję mojego bazowego ciasta, bo miałam sporo jagód):

- 5 szklanek mąki
- 3 żółtka
- 4 łyki oleju
- letnia woda (tyle ile ciasto zabierze)
- łyżeczka soli

Składniki na ciasto zagniatam. Ma być miękkie, elastyczne i gładkie. Odstawiam przykryte na 20 minut.

Jagody oczyszczam, płuczę i odsączam na sicie. Kiedy odciekną przesypuję do miski i posypuję je mąką. Nie za dużo, tak, żeby jagody były delikatnie nią oprószone.

Ciasto porcjami wałkuję jak najcieniej, wykrawam kółka i obficie nakładam owoce. Dokładnie i mocno zlepiam brzegi pierożków, żeby mi się w wodzie nie rozlepiły.
Gotowe pierogi wrzucam porcjami na wrzątek i gotuję kilka minut od ich wypłynięcia na wierzch.

Podaję polane gęstym jogurtem naturalnym i posypane cukrem lub tylko z cukrem.

Smacznego życzę!


 

 
 
 
Pozdrawiam jagodowo!

10 komentarzy:

  1. Gdybyś robiła je codziennie musiałabym z tobą zamieszkać .Ale jagodoweee!!.Są smaki ,których mi brak .

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pierożki z wielką przyjemnością bym sobie zjadła :D Zwłaszcza jak widzę te pyszne nadzienie z jagód :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. starałam się jak najwięcej tego nadzienia tam włożyć :)

      Usuń
  3. Ostatnio jadłam takie w Bieszczadach...pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudaśne te pierożki! Moje ulubione :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe pierożki uwielbia je a wręcz kocham.
    Zdjęcia są piękne, jakbyś je powiększyła byłoby cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, wydawało mi się, że ta wielkość zdjęć jest w sam raz :)

      Usuń