Sałatka, która zadowoli nawet męskie podniebienie.
Pierwszy raz jadłam ją, i robiłam u koleżanki. Ona wypatrzyła ten przepis, a potem opowiadając mi próbowałyśmy zrobić i odtworzyć to, co widziała w tv na talerzu. W trakcie jej przygotowywania, do mieszkania wpadł jej syn, i od progu poinformował nas, że od razu wiedział, że to my coś gotujemy, bo na całej klatce pachnie czosnkiem i pomidorami :)
Składniki:
- 5 średnich pomidorów
- 30 dkg suchej, pikantnej kiełbasy
- pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- opcjonalnie do sałatki ser typu bałkańskiego, pokrojony w kostkę
Pomidory umyć, i pokroić na kawałki - im bardziej pokrojone niedbale, tym sałatka lepsza. Można je też sparzyć i obrać ze skórki, jak ktoś tak lubi, ja z tego zrezygnowałam, gdyż przygotowywałam sałatkę z malinówek, i byłaby to zbrodnia, według mnie, pozbawiać ich skóry. Do pomidorów dodajemy posiekany szczypior, sól i pieprz, oraz oliwę.
Kiełbaskę kroimy i podsmażamy na patelni. Nie dodaję już do niej żadnego tłuszczu. Im kiełbasa jest pikantniejsza, tym efekt końcowy wyborniejszy, do tego przepisu świetnie pasuje hiszpańskie chorizo. Kiedy będzie przyrumieniona, dodaję do niej drobno posiekany czosnek. Smażę chwilę, ciągle mieszając, bo czosnek szybko się przypala, i dodaję do pomidorów. Wszystko razem mieszam i sałatka gotowa. Lubię ją z dodatkiem sera typu bałkańskiego, i oczywiście ze świeżym pieczywem.
Smacznego życzę :)
Całkiem interesująca sałatka bez sałaty...trza ją inaczej nazwać ,hi.
OdpowiedzUsuńa wiesz, że nigdy się nie zastanawiałam nad jej nazwą...
UsuńWyglada bardzo apetycznie, kojarzy mi się z fajną sałatką do grilla :)
OdpowiedzUsuńmi pomidory i szczypior zawsze ocierają się smakiem o grilla, no i faktycznie można by, zamiast smażonej kiełbaski, dodać takiej z rusztu bądź z ogniska, myślę, że efekt byłby także smakowo bajeczny :)
Usuń