niedziela, 30 marca 2014

Dorsz pieczony w szynce parmeńskiej

Lubię ryby i staram się, aby w mojej diecie było ich sporo.
Dziś pomysł na pyszną rybę, bardzo soczystą i gotową do zjedzenia w kilka minut, dokładnie w 10.

Zapraszam!


Składniki:

- ok. 1/2 kg filetu z dorsza
- plastry szynki parmeńskiej (tyle plastrów ile kawałków ryby)
- sól, pieprz


Filety dzielę na mniejsze kawałki, takie, jakie szerokie są plastry szynki. Oprószam solą i pieprzem i odstawiam na godzinkę. Po tym czasie rybę, kawałek po kawałku, owijam szynką. Jeden kawałek ryby w jeden plaster szynki. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni, termoobieg i tak przygotowanego dorsza zapiekam przez 10 minut.

Ot i całe zamieszanie, a ryba wychodzi soczysta i mięciutka. Niezwykle komponuje się z szynką.
Po prostu trzeba spróbować :)




 


                                              Świetnie komponuje się z chrupiącą surówką.

1 komentarz: