poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Ciasto krucho-drożdżowe, idealne na rogaliki.

Witam po dłuższej nieobecności, która spowodowana była paskudnym atakiem alergii. Trwa on niestety do dziś, jest już trochę lepiej więc powoli wracam do żywych.
Chciałam dziś podzielić się przepisem na krucho-drożdżowe ciasto, z którego przygotowuję rogaliki z różnymi nadzieniami. Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej - Kuchnia Polska, Polskie Wydawnictwo Gospodarcze, z roku 1959. Kilka razy już chyba wspominałam, że to jedyna książka kucharska jaką posiadam. Czerpię z niej wiele wspaniałych doznań i dlatego dzielę się nimi z Wami :)



Zapraszam!



Składniki na ciasto:

- 50 dkg mąki krupczatki (ja wolę dobrej jakości zwykłą pszenną mąkę)
- 15 dkg masła
- kilka kropel ekstraktu waniliowego (daję na oko)
- 3 żółtka
- 2 jajka
- 5 dkg drożdży
- 15 dkg cukru pudru
- trochę otartej skórki cytrynowej (daję na oko)
- 1/8 litra kwaśnej śmietany


Drożdże rozcieram w garnuszku z 1 łyżką cukru. Mąkę przesiewam na stolnicę lub do miski i siekam z masłem. Dodaję cukier, jajka, żółtka, płynne drożdże, śmietanę wanilię, skórkę cytrynową i szybko zagniatam ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkowuję na ok 0,5 cm na kształt koła, wykrawam trójkąty i nakładam u podstawy każdego trójkąta dowolny, ulubiony farsz. Od podstawy także zaczynam zwijanie moich rogalików i nadaję im rożków.
Rogaliki przed pieczeniem muszą wyrosnąć, pod przykryciem i w temperaturze pokojowej.
Dopiero wtedy smaruję ich wierzch białkiem i piekę na złoty kolor - ok 20 minut, temperatura 175 stopni, termoobieg.





 
Pozdrawiam :)

2 komentarze: