Zapraszam!
Składniki:
- 2 litry wywaru na wędzonce i jarzynach
- 2 szkl. zakwasu na biały barszcz (bez mąki)
- 4 łyżki świeżo startego chrzanu
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki jogurtu typu greckiego
- sól, pieprz
- dobrej jakości kabanosy
- odrobina suszonych ziół: tymianku i majeranku
Do gotowego wywaru dodaję zakwas i podgrzewam wszystko cały czas na niewielkim ogniu prze jakieś 5 minut. Dodaję starty chrzan, odrobinę roztartych palcach ziół i podgrzewam kolejne 5-10 minut.
Mąkę i jogurt łączę, uważając aby nie powstały mi grudki. Dodaję do nich po trochę gorącego bulionu, ażeby się wszystko zahartowało i dodaję do zupy. Doprowadzam wszystko do wrzenia. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Gotową zupę podaję z kabanosami, można też z jajkiem, białą kiełbaską - co kto lubi i preferuje :)
Zupę najlepiej zrobić dzień wcześniej, nabierze smaku.
Smacznie pozdrawiam :)
Pyszna zupka, chyba takiej nie jadłam :) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze zupy chrzanowej, u mnie na stole gości żurek :-) muszę kiedyś spróbować Twojej zupki :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :) Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńNigdy takiej nie jadłam, ale chetnie bym spróbowała! :-)
OdpowiedzUsuńW moim domu rodzinnym gotowało się taką zupę właśnie na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuń