Zapraszam!
Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1 duży brokuł
- 70 g gorgonzoli
- 2 łyżeczki tartego parmezanu, lub innego twardego wyrazistego w smaku sera
- ząbki czosnku
- świeży tymianek
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- kilka kromek pszennego pieczywa na grzanki
Aromatyczny bulion zawsze robię szybciej. Tym razem wybieram drobiowy. Do bulionu wrzucam oczyszczonego i podzielonego na części brokuła. Nie używam tylko samych różyczek, dodaję też cześć łodyżek, gdyż one także są jadalne. Wszystko gotuję na średnim ogniu, aż brokuł zmięknie. Blenduję zupkę dokładnie i dodaję sery. Na malutkim ogniu mieszam i czekam, aż sery się roztopią i połączą. Dopiero wtedy dodaję drobno roztarty ząbek czosnku, odrobię gałki muszkatołowej i listki świeżego tymianku. Na końcu solę i pieprzę do smaku.
Kromki pieczywa opiekam na rumiano na patelni i rozcieram na każdej z nich czosnek.
Zupkę podaję posypaną płatkami suszonego chili i gałązkami świeżego tymianku.
Smacznego życzę :)
Milutkiego dnia życzę :)
Oj tak. Zupy krem lubują się z grzankami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy brokułowe , ale takiej jeszcze nie robiłam :) zaciekawiłaś mnie ;)
OdpowiedzUsuńTrafiłaś w sam środek moich kubków smakowych...pycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupki, pyszności :)
OdpowiedzUsuńo rany, wspaniała, pyszna zupa!:)
OdpowiedzUsuńLubię, lubię :D fajna fotka.
OdpowiedzUsuńta zupa musiałabyc pyszna i jaki ładny ma kolorek
OdpowiedzUsuń