sobota, 10 maja 2014

Kompot z rabarbaru i truskawek.

Ostatnio naoglądałam się u dziewczyn tych kompotów i już nie mogłam wytrzymać. Zerwałam więc świeży rabarbar w ogrodzie i popędziłam czym prędzej przygotować kompot. Dodałam do niego truskawek, dla lepszej barwy i przełamania kwasowości samego rabarbaru.


Składniki:

- 3 gałązki rabarbaru
- ok 0,5 kg truskawek
- 5 łyżek cukru

Rabarbar oczyściłam, umyłam, pokroiłam na mniejsze części i umieściłam w garnku. Dorzuciłam oczyszczone truskawki (można dodać też mrożone) i zalałam wodą do pełna. mój garnek ma pojemność 5 litrów. Na koniec dodałam cukier i wstawiłam wszystko na ogień. Kompot gotuje tak długo, aż nabierze pięknej barwy i będzie czuć jego aromat w całym domu :)


Wyszedł mi super, nie za słodki, lekko kwaśny w smaku i ta barwa...
Pycha!



 
 
Smacznie pozdrawiam :)


7 komentarzy: