poniedziałek, 12 maja 2014

Ambasador - najprostrze ciasto, które zawsze się udaje.

Przepis nieskomplikowany, a ciasto udaje się zawsze.
Co będę pisać, spróbujcie sami :)



Składniki:

- 1 kostka margaryny
- 1/2 szkl. mleka
- 2 szklanki cukru kryształu (ja zawsze daję trochę mniej)
- 3 łyżki kakao
- 2 szkl. mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka

Margarynę, mleko, cukier i kakao rozpuszczamy w rondelku i chwilkę gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, by nic się nam nie przypaliło. Odlewamy 3/4 szkl. powstałej masy, a resztę studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, proszek i żółtka. Wszystko starannie mieszamy. Ja mieszam zawsze drewnianą łyżką. Ubijamy pianę z 3 białek i delikatnie łączymy z czekoladową masą.
Piekarnik nagrzewam do 170 stopni, termoobieg i wstawiam ciasto na ok 50 minut.
Zaraz po upieczeniu wyjmuję ciacho i wykałaczką nakłuwam wierzch w wielu miejscach, polewam polewą, którą wcześniej odłożyłam - w te dziurki spłynie część polewy.



 
 
Polecam to szybkie i czekoladowe ciacho każdemu łasuchowi :)

10 komentarzy:

  1. Wiedziałam że znam :D
    Tylko nie rozumiałam w przepisie " nasączamy" polewą i wlaśnie tak wykombinowałam że dziurki porobiłam i polewałam :)
    A ciasto naprawdę smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba każdy je zna, czasem tylko pod inną nazwą :)

      Usuń
  2. Fajny. Taki trochę murzynek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) no bo to taki właśnie murzynek, tyle że inaczej troszkę nazwany :)

      Usuń
  3. Pamiętam to ciasto z dzieciństwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekoladowe, jedne z moich ulubionych, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do tego ciasta przymierzam się już od 3 mies. :) ale zawsze coś mi ie po drodze :) Teraz muszę je zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no dokładnie, teraz to już nie ma wymówek :)

      Usuń
  6. Super ciasto, muszę takie zrobić.
    Takie czekoladowe i ucierane to jedne z moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń