Co będę pisać, spróbujcie sami :)
Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 1/2 szkl. mleka
- 2 szklanki cukru kryształu (ja zawsze daję trochę mniej)
- 3 łyżki kakao
- 2 szkl. mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
Margarynę, mleko, cukier i kakao rozpuszczamy w rondelku i chwilkę gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, by nic się nam nie przypaliło. Odlewamy 3/4 szkl. powstałej masy, a resztę studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, proszek i żółtka. Wszystko starannie mieszamy. Ja mieszam zawsze drewnianą łyżką. Ubijamy pianę z 3 białek i delikatnie łączymy z czekoladową masą.
Piekarnik nagrzewam do 170 stopni, termoobieg i wstawiam ciasto na ok 50 minut.
Zaraz po upieczeniu wyjmuję ciacho i wykałaczką nakłuwam wierzch w wielu miejscach, polewam polewą, którą wcześniej odłożyłam - w te dziurki spłynie część polewy.
Polecam to szybkie i czekoladowe ciacho każdemu łasuchowi :)
Wiedziałam że znam :D
OdpowiedzUsuńTylko nie rozumiałam w przepisie " nasączamy" polewą i wlaśnie tak wykombinowałam że dziurki porobiłam i polewałam :)
A ciasto naprawdę smaczne :)
chyba każdy je zna, czasem tylko pod inną nazwą :)
UsuńFajny. Taki trochę murzynek :)
OdpowiedzUsuń:) no bo to taki właśnie murzynek, tyle że inaczej troszkę nazwany :)
UsuńPamiętam to ciasto z dzieciństwa :-)
OdpowiedzUsuńPiekę ,pyszności.
OdpowiedzUsuńCzekoladowe, jedne z moich ulubionych, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDo tego ciasta przymierzam się już od 3 mies. :) ale zawsze coś mi ie po drodze :) Teraz muszę je zrobić ;)
OdpowiedzUsuńno dokładnie, teraz to już nie ma wymówek :)
UsuńSuper ciasto, muszę takie zrobić.
OdpowiedzUsuńTakie czekoladowe i ucierane to jedne z moich ulubionych.