Dzień dobry.
Kiedy na dobre zacznie się warzywny sezon i kiedy mam już dostęp do dobrej jakości pomidorów malinowych, biorę się za przygotowanie lecza, które w sam raz spisuje się letnie upalnie dni.
Robi się je szybko i tak na prawdę do tej bazy, którą tu zaprezentuje można dodać wszystkie warzywa, jakie są pod ręką - kalafior, szparagi, fasolę... co tylko lubimy :)
Dla lubiących mięso, można dodać kiełbaskę albo kurczaka. Ja uwielbiam to danie, kiedy jest tylko warzywne ale można je urozmaicać na różne sposoby :)
Zapraszam!
Składniki:
- 2 średnie cebule
- 2 średnie cukinie
- 3 papryki (każda w innym kolorze)
- 3 mięsiste, duże pomidory malinowe
- 0,5 kg pieczarek
- 0,5 kg szpinaku
- sól, pieprz i kilka ząbków czosnku do smaku
- garść siekanych ulubonych świeżych ziół - ja doprawiam oregano, tymiankiem, bazylią i majerankiem
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Wszystkie warzywa trzeba umyć, cukinię i pieczarki obrać. Warzywa kroję w niezbyt małe kawałki bo lubię kedy składniki lecza są widoczne. Koleno wrzucam je na olej. Zaczynam od cebuli, potem papryka i cukinia. Do warzyw wkrajam pomidory, nie zdejmuje z nich skóry tylko duszę w garnku z warzywami na małym ogniu . Kiedy wszystko się poddusi dodaję szpinak, przyprawy, czosnek i zioła. Trzymam na ogniu jeszcze ok 10-15 minut i moje jarskie leczo jest gotowe.
Bardzo lubię leczo - zwłaszcza latem :)
OdpowiedzUsuńLatem leczo smakuje najlepiej, gdy mamy wokół mnóstwo dojrzałych pysznych warzyw :)
OdpowiedzUsuń