środa, 11 marca 2015

Moje łazanki.

Dziś bardzo prosto, tradycyjnie ale wciąż smacznie :)
Właściwie to nie wiem, czemu łazanki robię tak rzadko, przecież tak bardzo je lubię. To także bardzo szybkie w przygotowaniu danie.

Zapraszam dziś na pyszny domowy obiad!


Składniki:

- pół kilograma kiszonej kapusty (u mnie domowa, kiszona przez rodziców)
- 1 duża cebula
- duże pętko dobrej, suchej kiełbaski
- 200 g boczku surowego wędzonego
- makaron łazanki (lub inny według uznania)
- liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz


Kapustę siekam nożem, przekładam do garnka, dodaję ziele i liścia, zalewam wodą i obgotowuję do miękkości. Makaron gotuję w osolonej wodzie.
Cebulkę siekam w kostkę, boczek kroję także w kostkę, a kiełbaskę na półplasterki.
Na rozgrzanej patelni obsmażam kolejno na rumiano kiełbasę, potem boczek, a na końcu na tym tłuszczu ze smażenia obsmażam, aż się zeszkli cebulę.
Kapustę, wędlinę, cebulę i makaron mieszam ze sobą. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Podaję na ciepło.



 

 
Smacznie pozdrawiam :)

2 komentarze:

  1. Robię łazanki z kapustka i mięsem ale w wersji z wędzonką tez pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń