środa, 21 stycznia 2015

Mini zapiekanki z ryżem i polędwiczkami.

Dziś przepis na szybki, smaczny i sycący obiad. Pomysł ten zrodził się z całkiem prozaicznego powodu - z braku czasu.
Zapiekanki są łatwe w przygotowaniu i myślę, że zasmakują każdemu, kto lubi wieprzowe polędwiczki.



Zapraszam!



Składniki:

- 1/2 szkl. suchego ryżu
- 1 polędwiczka (moja miała ok. 500g)
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- 150 ml słodkiej śmietanki 12%
- sól, pieprz, tymianek i oregano
- olej do smażenia
- mozzarella


Ryż gotuję na sypko w lekko osolonej wodzie i studzę. Używam proporcji - jedna porcja ryży na trzy porcje wody. Polędwiczkę myję, oczyszczam z błon i kroję na plastry. Mięso oprószam solą, pieprzem i obsmażam krótko z obu stron.
Cebulę obieram, siekam drobno w kostkę, czosnek przeciskam przez praskę i krótko smażę na oliwie, pilnując, żeby się zeszkliły ale nie przypaliły. Do cebuli i czosnku dolewam śmietankę, dodaję pietruszkę i zagotowuję wszystko razem. Doprawiam do smaku.
Na dno naczynka do zapiekania wykładam ryż. Przygotowaną porcję ryżu dzielę na cztery - tyle ile naczynek. Na ryż kładę polędwiczki, a wszystko zalewam sosem śmietanowym i posypuję serem.

Zapiekanki wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę ok.20 minut, aż się zarumienią.
Podaję z surówką.


Smacznego!




 



 
Pozdrawiam :)

3 komentarze:

  1. Ten rozpuszczony ser ! :) Wygląda bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie skomponowane zapiekanki, podoba mi się sposób, w jaki je podałaś :)

    OdpowiedzUsuń