wtorek, 13 stycznia 2015

Czosnkowy chleb na zakwasie, z jogurtem naturalnym

Po kłopotach z internetem i dostępnością wracam do blogowania.
Dziś będzie chlebek. Na zakwasie oczywiście :) Aromatyczny, bo czosnkowy, z niegrubą i chrupiąca skórką oraz sprężystym miąższem.

Uwielbiam wypiekać chleby.


Zapraszam!


Składniki na zaczyn:

- 2 łyżki aktywnego zakwasu
- 3 łyżki mąki pszennej chlebowej
- woda (u mnie przegotowana)

Składniki zaczynu łączymy ze sobą, ma mieć on konsystencję śmietany. Odstawiam go na 5-6 h, aby przefermentował i wyraźnie podrósł.


Składniki na ciasto właściwe:

- zaczyn
- 1 główka czosnku
- 500 g mąki chlebowej
- łyżeczka soli
- łyżeczka oleju
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- woda (u mnie przegotowana)


Czosnek obieram, drobno siekam i podsmażam na oleju. Ma się zeszklić, nie przypalić. Czosnek studzę.
Do zaczynu dodaję mąkę, sól i wystudzony czosnek. Do szklanki daję jogurt i uzupełniam wodą - całość ma mieć ok 200 ml - mieszam, żeby nie było grudek.
Zaczynam ręcznie zagniatać ciasto, wodę połączoną z jogurtem dodaję partiami. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Wyrabiam je dość długo, aż samo zaczyna mi odchodzić od rąk.
Gotowe wkładam do miski i odstawiam na 1 h. Po tym czasie odgazowuję ciasto i składam je na trzy. Odstawiam znów na 1 h. Czynność tą powtarzam jeszcze dwa razy.
Po tym czasie mój chleb układam w oprószonym mąką koszyku do wyrastania. Zostawiam go na całą noc w chłodnym miejscu do wyrośnięcia.

Rano nagrzewam piekarnik do 250 stopni, opcja góra-dół. Kamień lub blaszkę, na której będzie piekł się chleb, nagrzewam wraz z piekarnikiem. Kiedy wszystko się nagrzeje, szybko wyrzucam ciasto na kamień, nacinam i naparowuję piekarnik. Piekę przez 25 minut, potem zmniejszam piekarnik do 190 stopni i piekę jeszcze ok. 20 minut.



 
 

 
 
Pozdrawiam :)

3 komentarze:

  1. Upiekłam swój ,bo zachwyciłam się Twoim.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny!!! ależ bym spróbowała chętnie takiego chlebka

    OdpowiedzUsuń