poniedziałek, 8 grudnia 2014

Ryba po grecku wg Czarodziejki

Dziś prezentuję moją wersję ryby po grecku. Jest to smak i wariacja, które osiągnęłam gdzieś tam, po kilku próbach kucharzenia tego dania, i które w tej wersji zostaną u mnie już chyba na zawsze, bo najlepiej mi smakują.


Zapraszam serdecznie :)




Składniki:

- 1 kg filetów rybnych (takie, jakie lubimy)
- 2 cebule
- 1 średni por
- 1 mały seler
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- kilka ząbków czosnku
- puszka pomidorów Pelati
- sól, pieprz, czosnek suszony
- ziele angielskie, liść laurowy
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- odrobina oleju (najlepiej o neutralnym smaku)


Przygotowanie zaczynam od obrania, umycia jarzyn i starcia ich na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pora natomiast kroję w niezbyt grube paseczki nożem. Marchew, seler i pietruszkę paruję w parowarze do miękkości z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i 3 ząbków czosnku. Filety rybne skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą i pieprzem i także paruję w parowarze. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i pora, duszę. Kiedy warzywa zmiękną wlewam pomidory z puszki i wciskam 2 ząbki czosnku. Duszę wszystko znów, aż pomidory się rozpadną. Z uparowanych warzyw wyciągam ziele angielskie i liście laurowe. Gotową rybę układam na półmisku. Uduszonego w pomidorach pora i cebulę łączę z jarzynami, dodaję koncentrat i doprawiam do smaku. Tak powstałą warzywną "masę" nakładam na filety.
Najlepiej, jak rybka i warzywa sobie trochę postoją i się przegryzą - rybę robię wieczorem i zostawiam na noc.

Gotowe!


 
 

 
Smacznie pozdrawiam :*

6 komentarzy:

  1. bardzo lubię rybę po grecku i mam nadzieję, że znajdzie się na moim świątecznym stole. mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę roboty z jarzynami, ale efekt pyszny :D

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiedziałam, że ryba po grecku jest taka dobra do puki jej nie spróbowałam. Teraz za nią szaleję. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ,mogę jeść codziennie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam dodać odrobinę cynamonu do ryby po grecku, pychota :-)

    OdpowiedzUsuń