środa, 31 grudnia 2014

Lekka sałatka z wędzonym kurczakiem, gorgonzolą i filetowaną pomarańczą.

Lekka, chrupiąca i kolorowa. Polana orzeźwiającym dressingiem smakuje wyśmienicie.
Bardzo lubię ją robić w rytm ciężkiej muzyki i przy takiej skomponowałam ją właśnie pierwszy raz :)


Zapraszam!


Składniki:


- pierś wykrojona z wędzonego kurczaka
- duża, soczysta pomarańcza
- połówka owocu granatu
- ok. 100 g sera gorgonzola (a tak naprawdę według uznania)
- dwie garści ulubionej sałaty, bądź mieszanki sałat
- sól, pieprz
- łyżeczka lub dwie dobrego oleju


Sałatę dokładnie płuczę, układam po równa na dwóch talerzach. Ser kroję w kostkę, a kurczaka pozbawiam skóry i kroję w paski. Wszystko układam na sałacie. Pomarańcz trzeba wyfiletować. Robię to nad miseczką, aby spływający sok mi się w niej zgromadził. Filety z pomarańczy dodaję do sałatki. Sok pomarańczowy mieszam w olejem, dodaję go po trochę, aby uzyskać emulsję. Jego ilość jest zależna od tego ile soku uzyskamy w czasie filetowania. Dressing doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę posypuję ziarnami granatu i polewam dressingiem.

Gotowe :)


 

 
Pozdrawiam sylwestrowo :*

6 komentarzy:

  1. Wspaniała sałatka, lekka i zdrowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna sałatka. na sylwestra byłaby w sam raz. wszystkiego najlepszego w nowym roku!!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... pyszna i lekka sałatka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, ależ smakowite połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym zjadła taką sałatkę! :-)

    OdpowiedzUsuń