Zapraszam na keks :))))
Składniki:
- 30 dkg mąki
- 15 dkg masła
- 5 jaj
- opakowanie cukru wanilinowego
- 20 dkg cukru pudru
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 30-40 dkg bakalii (według uzanania, ja użyłam rodzynek, płatków migdałowych, suszonych śliwek, kandyzowanej skórki pomarańczy i orzechów włoskich)
- skórka otarta z połowy cytryny
- tłuszcz do formy i odrobina mąki do wysypania blaszki
Miękkie masło ucieram na puszystą masę, dodaję stopniowo jaja, cukier puder i cukier wanilinowy. Na koniec partiami dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Ucieram tak długo, aż wszystko się ładnie połączy i masa będzie puszysta. Rodzynki i pokrojone w paski śliwkami na chwilę zalewam gorącą wodą, odcedzam i studzę. Skórkę pomarańczową kroję w drobne paseczki, a orzechy zawijam w bawełnianą ściereczkę i tłuczkiem rozdrabniam. Łącze wszystkie bakalie razem i dodaję do gotowego ciasta. Mieszam, tym razem już ręcznie, wszystko delikatnie i wykładam na nasmarowaną tłuszczem i posypaną mąką keksówkę. Piekarnik nagrzewam do 170 stopnii, termoobieg i piekę ok godziny, aż patyczek będzie suchy.
- 15 dkg białej czekolady
- łyżka masła
- 3 łyżki mleka
W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę i masło. Dodaję mleko i już bez kąpieli mieszam masę, aż będzie gładka i bez grudek.
Kiedy polewa ostygnie, rozpuszczam kilka kostek deserowej czekolady i wylewam na keksa.
Smacznie pozdrawiam!
Uwielbiam keks, w tym roku też zagości u mnie na stole.
OdpowiedzUsuńBogato nadziany :) Pyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię!
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych ciast, pyszny keks ; )
OdpowiedzUsuńZdrowych, radosnych, smacznych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia! Wszystkiego dobrego :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńŻyczę wesołych i smacznych świąt oraz dalszych taj wspaniałych wypieków :)
Smakowity keksik, nie ma to jak babcine przepisy :)
OdpowiedzUsuń