poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Zupa ogórkowa według Czarodziejki

Popularna, dobrze znana i lubiana. Ja również lubię, zwłaszcza za to, że ma kwaskowaty orzeźwiający smak i pachnie czosnkiem. A o czym mowa? A o zupie ogórkowej :)



Składniki na wywar:

- wędzone żeberka w ilości ok 30 dkg
- włoszczyzna
- listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach
- gałązka lubczyku

Podane składniki zalewam ok 3 litrami zimnej wody i gotuję bulion. Gotuję go powoli, nie solę, by mięso i warzywa oddały swój smak i aromat w całości.
Kiedy bulion jest gotowy wyjmuję składniki wywaru, do którego wróci tylko pokrojona w plasterki (albo jak ktoś woli inaczej) marchewka.


Składniki na zupę:

- 4 ziemniaki
- 4-5 ogórków kiszonych (ich ilość zależy od tego, jaki smak zupki preferujemy)
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- opcjonalnie koperek
- łyżka masła

Do gotowego bulionu z marchewką dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję je do miękkości. Następny krok to starcie ogórków na tarce. Na patelni rozgrzewam masło i podsmażam na nim starte ogórki. Smażę je, aż zrobią się szkliste. Zawartość patelni dodaję do bulionu z miękkimi ziemniaczkami. Zupę zagotowuję i doprawiam do smaku solą, pieprzem i przetartym przez praskę ząbkiem czosnku.
Podaję gorącą. Zupkę można posypać posiekanym koperkiem.


Smacznego!




 
Miłego dnia życzę!
 

6 komentarzy:

  1. Ja za ogórkową przepadam, wpraszam się na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja za ogórkową przepadam, wpraszam się na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ogórkową. Najczęściej ją robię na wywarze z indyka jednak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię i to bardzo, taka domowa, najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubę ogórkową kiedy zbliża się jesień, fajnie rozgrzewa :-)

    OdpowiedzUsuń