Ale będzie też szybko i smakowo i zapachowo :) Szybka przystaweczka z pomidorków, polana sosem czosnkowym i posypana parmezanem. Świetnie sprawdza się jako dodatek np. przy grillu.
Przepis na nią pokazała mi moja koleżanka ze studiów, Justyna. Do dziś jestem Jej za to wdzięczna :)
Zapraszam!
Składniki:
- pomidory (kilka sztuk)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
- sól, pieprz
- tarty parmezan
Pomidorki myję, osuszam i kroję na nieregularne kawałki, albo w ósemki. Układam na półmisku kawałek przy kawałku. Biorę się za sos - majonez mieszam z jogurtem, wyciskam praską czosnek i dodaję do bazy jogurtowo-majonezowej. Mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Sosem polewam pomidorki, a wszystko posypuję drobno startym parmezanem.
Gotowe!
Sos można przygotować wcześniej, ale zalecam polać nim pomidorki tuż przed podaniem na stół.
Miłego dnia życzę :)
Ja też zajadam się pomidorami, więc chętnie wypróbuję tę propozycję :)
OdpowiedzUsuńNo pomidory o tej porze roku to obowiązek.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł.
bardzo lubię takie przystawki : )
OdpowiedzUsuń