środa, 27 sierpnia 2014

Pomidory pod kołderką - świetna, prosta i szybka przystawka.

Dziś będzie znów pomidorowo. No co ja na to poradzę, że tak uwielbiam...
Ale będzie też szybko i smakowo i zapachowo :) Szybka przystaweczka z pomidorków, polana sosem czosnkowym i posypana parmezanem. Świetnie sprawdza się jako dodatek np. przy grillu.

Przepis na nią pokazała mi moja koleżanka ze studiów, Justyna. Do dziś jestem Jej za to wdzięczna :)

Zapraszam!


Składniki:

- pomidory (kilka sztuk)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
- sól, pieprz
- tarty parmezan


Pomidorki myję, osuszam i kroję na nieregularne kawałki, albo w ósemki. Układam na półmisku kawałek przy kawałku. Biorę się za sos - majonez mieszam z jogurtem, wyciskam praską czosnek i dodaję do bazy jogurtowo-majonezowej. Mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Sosem polewam pomidorki, a wszystko posypuję drobno startym parmezanem.

Gotowe!


Sos można przygotować wcześniej, ale zalecam polać nim pomidorki tuż przed podaniem na stół.




 
Miłego dnia życzę :)

3 komentarze:

  1. Ja też zajadam się pomidorami, więc chętnie wypróbuję tę propozycję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No pomidory o tej porze roku to obowiązek.
    Świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię takie przystawki : )

    OdpowiedzUsuń