niedziela, 3 sierpnia 2014

Pieczone ziemniaczki w foli z masłem i rozmarynem podane z twarogowym sosem czosnkowym.

Dziś szybciutko, ale pyszniutko.
Strasznie lubię pieczone ziemniaczki. Przygotowuję je na różne sposoby i dziś dzielę się z Wami moim smakiem na ziemniaki z folii, które można wrzucić na grill, gdzieś obok mięsa, albo zwyczajnie przygotować w piekarniku.

Zapraszam :)


Składniki:

- ziemniaki
- masło
- gałązki rozmarynu
- gruba sól morska
- folia aluminiowa


Wybieram ziemniaki, które są podobnej wielkości. Chodzi o to, aby tyle samo czasu się wszystkie piekły. Trzeba je dokładnie umyć. Każdego ziemniaczka osobno układam na foli i na wierzch każdego układam po niewielkim kawałku masła i rozmarynu. Na koniec posypuję solą i zawijam.
Wrzucam na rozpalony grill. Można też do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę do miękkości. Czas będzie zależał od wielkości ziemniaków.
Podaję na ciepło. Bardzo dobrze smakują z sosem.


Sos czosnkowy na twarożku:

- 100 g chudego twarożku
- 3 łyżeczki gęstego jogurtu
- 2 duże żabki czosnku
- łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz


Twarożek mieszam z jogurtem na gładką masę. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, szczypiorek i mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Sos powinien mieć wyraźny smak.





 
 
Miłej i smacznej niedzieli życzę :)
 

5 komentarzy:

  1. jadałam coś podobnego w restauracji w Zakopanem...pamiętam, że sama próbowałam zrobić w domu..jednak to nie to samo..wypróbuję wersję z twarożkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie pieczone ziemniaczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedzenie super proste, a przy tym smaczne i pożywne, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń