środa, 29 lipca 2020

Piwny chleb na zakwasie z karmelizowaną cebulką wg czarodziejki

Dzień dobry.

Dawno nie było ani mnie, ani przepisu na chleb. Śpieszę więc nadrobić zaległości i zapraszam na pyszny, aromatyczny i łatwy w wykonaniu chleb.



Zapraszam!



Składniki na zaczyn:

- 5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
- 3 łyżki mąki żytniej typ 720
- 3 łyżki mąki pszennej razowej
- 3 łyżki mąki żytniej razowej
- woda - jej ilość ma być taka, aby uzyskać niezbyt gęstą konsystencję (kwaśnej śmietany)

Cały zaczyn dokładnie mieszam i odstawiam na 12 h, aby zaczął pracować. Po tym czasie powinien być pełen pęcherzyków powietrza.



Ciasto właściwe:

- cały zaczyn
- 330 ml piwa (u mnie jasne)
- 100 ml wody
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 400 g mąki pszennej wysokobiałkowej
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli
- średnia cebulka, wcześniej skarmelizowana i wystudzona

Do zaczynu dodaję piwo i wodę, mieszam. Piwo musi być w temperaturze pokojowej, to samo woda.
Obie mąki przesiewam i łącze ze sobą, dodaję cebulkę i dokładnie mieszam, aby jak najrówniej rozprowadzić ją w mące. Wlewam zakwas, łącze ze wszystkim i dopiero na koniec dodaję sól. Ciasto chlebowe wyjdzie luźne, takie do mieszania łyżką w misce. Pierwsze mieszanie to ok 5 minut, potem odstawiam ciasto na pól godziny. Schemat ten powtarzam jeszcze 3 razy.
Gotowe ciasto przekładam do jednej długiej lub dwóch krótszych keksówek. Czas rośnięcia to ok 4-5 godzin, ale można pozostawić na całą noc. Formy wcześniej oczywiście posmarowałam olejem i wysypałam gruboziarnistą mąką.
Chleb mocno mi przyrósł. Wystarczy, aby ułożyć ciasto chlebowe do połowy wysokości formy przed rośnięciem.


Pieczenie chleba:

grzanie góra-dół, temperatura 220 stopni pierwsze 25 minut, potem 180 stopni i kolejne 25 minut. Upieczony chlebek studzę na kratce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz