czwartek, 17 maja 2018

Krem z białych szparagów

Dzień dobry :)

Kolejna szparagowa propozycja w moim wykonaniu. Tym razem szybka i prosta zupa, a konkretnie krem z białych szparagów. Dodałam do niego pomidorowego chipsa i odrobinę czarnuszki, aby podkręcić smak.



Zapraszam!



Składniki:

- 1,5 litra domowego bulionu (u mnie bulion gotowany na indyku)
- półtora pęczka białych szparagów
- 2 małe ziemniaki
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- kawałek białej części pora (u mnie ok. 8 cm)
- sól, pieprz,
- łyżka oleju rzepakowego
- masło do duszenia szparagów
- 2 pomidory
- czosnek w proszku, bazylia i oregano, szczypta cukru trzcinowego
- czarnuszka do posypania zupy (opcjonalnie)


Szparagi ubieram, odcinam twarde części. Główki odcinam i odkładam osobno. Resztę szparagów kroję na mniejsze części. Cebulę i pora obieram, myję i kroję w plastry, czosnek kroję na mniejsze części, a obranego zimniaka w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam kolejno cebulę, pora, ziemniaki i na końcu czosnek. Duszę wszystko razem kilka minut. Wrzucam do bulionu i powoli gotuję.
Na tej samej patelni rozgrzewam łyżkę masła i wrzucam pokrojone szparagi (bez główek). Podsmażam je na małym ogniu, aż zeszklą się i nieco zmiękną. Przy okazji nabiorą lekko orzechowego aromatu. Dodaję do bulionu i pod przykryciem powoli gotuję, aż ziemniaki i szparagi będą zupełnie miękkie. Po tym czasie zupę dokładnie blenduję i doprawiam do smaku. Klasycznie - sól i świeżo mielony pieprz. Jeśli szparagi został dobrze obrane i dokładnie zmiksowane, to nie ma potrzeby przecierać zupy przez sitko.


Zupę podałam posypaną ziarnami czarnuszki, a do smaku dodałam pomidorowe chipsy.
Dodaję też do niej podsmażone na złoto na maśle szparagowe główki. Fajnie chrupią i są
przepyszne :)


Chipsy z pomidorów:

Pomidory kroję na grubsze plastry i układam na blasze. Obsypuję z dwóch stron solą, ziołami, czosnkiem i odrobiną trzcinowego cukru. Wstawiam do piekarnika, temp. 120 stopni i osuszam, aż będą chrupiące. Czas zależy od rodzaju użytych pomidorów, od tego ile mają w sobie wody. Chips ma być chrupiący ale nie spalony :)


 





1 komentarz: