niedziela, 16 listopada 2014

Soczyste mini zapiekanki z koncentratami Proeco Polska wg Czarodziejki.

Dziś przepis na całkiem proste, pyszne i soczyste zapiekanki. Super pomysł na obiad albo ciepłą kolacje. Dodatek sosu pomidorowego sprawia, że nie są suche. Wykorzystałam w przepisie otrzymane pasty od firmy Proeco Polska, a konkretnie koncentraty chilli i czosnkowy. Wyszło dzięki temu pikantnie i rozgrzewająco... i właśnie o to mi chodziło :)

Koncentrat czosnkowy ma w swoim składzie dodatkowo imbir i zielony pieprz, co sprawia, że jest jeszcze mocniej aromatyczny i myślę, że pozwala na jeszcze szersze kulinarne wykorzystanie.


Zapraszam!



Składniki:

- nieduża podwójna pierś z kurczaka
- 2 spore pomidory
- 3 szalotki
- kilka listków świeżej bazylii i kilka igiełek rozmarynu
- sól, pieprz, oregano, słodka papryka
- łyżeczka koncentraty czosnkowego Proeco
- łyżeczka koncentratu chilli Proeco
- 2 średnie ziemniaki
- różyczki brokułu
- mozzarella do posypania (według uznania)
- łyżka oleju do smażenia



Cebulki obieram i kroję niezbyt drobno. Pomidory myję, nie obieram i także kroję na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam cebulkę, chwilę obsmażam i dodaję pomidory. Zmniejszam ogień i duszę. Dodaję listki bazylii, rozmaryn i oregano. Duszę, aż pomidory się rozpadną i dodaję koncentraty. Kiedy wszystko ładnie się połączy smakowo doprawiam solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wychodzi pikantny pomidorowy i bardzo aromatyczny sos.

Ziemniaki obieram i kroję w plastry, razem w różyczkami brokułu obgotowuję na osolonym wrzątku i odcedzam. Nie mają być bardzo miękkie, dojdą potem w trakcie zapiekania.
Kurczaka kroję w plastry, doprawiam solą, pieprze, i słodką papryką.

Zaczynam układanie w moich małych żaroodpornych naczyniach: na dno trochę sosu, potem plasterki ziemniaka, znów sos, kawałki kurczaka, sos pomidorowy i brokuł. Gotową porcję posypuję obficie serem. Tak robię, aż do wyczerpania składników, wychodzą 4 solidne porcje.
Tak przygotowane zapiekam przez ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni, termoobieg, aż ser się stopi i zarumieni. Podaję na ciepło, posypane posiekaną pietruszką.


Smacznego!






 
 
Pozdrawiam niedzielnie :*

7 komentarzy:

  1. Pomysł wspaniały, danie wygląda apetycznie, gdyby nie było aż takie ostre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zawsze można mniej ostro przyprawić i będzie super :)

      Usuń
  2. Mmm, z chęcią zjadłabym na kolację taką zapiekankę. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię pikantne dania, więc ta zapiekanka jest w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis, fajnie że taki znalazłam na pewno wykorzystam, wygląda apetycznie. Pozdrawiam i zapraszam do mnie na desery zapiekane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie zapiekanki :-)

    OdpowiedzUsuń