niedziela, 9 listopada 2014

Oleje smakowe według Czarodziejki.

No, wiem, że teraz tego dobra w bród i wszystko dostępne od ręki, wiem... Ale kusi mnie, by jak najwięcej robić samej. Od jakiegoś czasu przygotowuje takie smakowe oleje, zaczynałam od czosnkowego, a teraz mam ich kilka. Włącznie z olejem, który zaromatyzowały suszone pomidorki.

Używam je głownie do sałat, do sosów, do pizzy albo jako wykończenie rożnych innych potraw. Fajne jest to, iż można tworzyć ich przeróżne smaki, ogranicza nas jedynie gust i upodobania. Tak jak z aromatami do ciast i deserów :)



Co potrzebuję?


- dobry olej lub oliwa z oliwek
- według uznania: zioła, przyprawy... (u mnie rozmaryn, ząbki czosnku, papryczka chili w płatkach, listki bazylii)

Do buteleczki wrzucam kolejno rozgniecione ząbki czosnku, do drugiej listki bazylii, do trzeciej łyżeczkę papryki, a do czwartej  gałązkę rozmarynu. Zalewam olejem i zamykam. Buteleczki odkładam w zacienione miejsce, a najlepiej do szafki. Czekam, aż zioła i papryka oddadzą swoje aromaty. Używam według uznania.



 
 

 
Pozdrawiam niedzielnie :)

7 komentarzy:

  1. Nie trudne:-)
    Muszę najpierw kupić takie buteleczki i tez spróbuje zrobić:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie domowe są na pewno lepsze, warto robić samemu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oleje smakowe są świetne , szczególnie jak naciera się nimi mięsko do marynowania . Fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie oleje to świetny dodatek do sałatek!

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię takie, to jest świetny sposób, a Twoje flakoniki wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń