Używam je głownie do sałat, do sosów, do pizzy albo jako wykończenie rożnych innych potraw. Fajne jest to, iż można tworzyć ich przeróżne smaki, ogranicza nas jedynie gust i upodobania. Tak jak z aromatami do ciast i deserów :)
Co potrzebuję?
- dobry olej lub oliwa z oliwek
- według uznania: zioła, przyprawy... (u mnie rozmaryn, ząbki czosnku, papryczka chili w płatkach, listki bazylii)
Do buteleczki wrzucam kolejno rozgniecione ząbki czosnku, do drugiej listki bazylii, do trzeciej łyżeczkę papryki, a do czwartej gałązkę rozmarynu. Zalewam olejem i zamykam. Buteleczki odkładam w zacienione miejsce, a najlepiej do szafki. Czekam, aż zioła i papryka oddadzą swoje aromaty. Używam według uznania.
Pozdrawiam niedzielnie :)
Nie trudne:-)
OdpowiedzUsuńMuszę najpierw kupić takie buteleczki i tez spróbuje zrobić:-)
Takie domowe są na pewno lepsze, warto robić samemu ;)
OdpowiedzUsuńSuper dodatek do dań!
OdpowiedzUsuńOleje smakowe są świetne , szczególnie jak naciera się nimi mięsko do marynowania . Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńTakie oleje to świetny dodatek do sałatek!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł!
OdpowiedzUsuńRobię takie, to jest świetny sposób, a Twoje flakoniki wyglądają super :)
OdpowiedzUsuń