poniedziałek, 3 listopada 2014

Chleba na zakwasie ze śliwkami, miodem i kminkiem

Kolejny chlebek. tym razem wykorzystałam mąkę razową, typ 2000, grubo mieloną. Jego miękisz jest zwarty, obecność śliwek powoduje, że jedna kromka potrafi zasycić.


Zapraszam!



Składniki na zaczyn:

- 3 łyżki aktywnego zakwasy żytniego
- 3 łyżki mąki razowej typ 2000
- 4 łyżki wody przegotowanej


Składniki mieszamy i odstawiam na ok. 8h. Zaczyn zacznie w tym czasie pracować, trochę podrośnie.



Ciasto właściwe:

- cały zaczyn
- 300 g mąki razowej typ 2000
- 100 g mąki chlebowej typ 750
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli
- dwie szczypty kminku
- garść suszonych śliwek
- 400 ml wody przegotowanej


W wodzie rozpuszczam miód. Śliwki kroję na mniejsze kawałki (nie jest to konieczne), a kminek rozgniatam w moździerzu. Obie mąki mieszam ze sobą, dodaję sól, śliwki, kminek i ponownie mieszam. Dodaję zakwas i wodę. Mieszam drewnianą łyżką, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie dość gęste i bardzo lepkie. Nie da się z niego uformować bochenka. Zostawiam w misce na godzinę. Po tym czasie znów mieszam i odstawiam jeszcze na 15 minut. Po tym czasie przekładam ciasto w wysmarowaną tłuszczem i wysypaną otrębami blaszkę. Zostawiam na noc w chłodnym miejscu do wyrośnięcia.
Chleb piekę w naparowanym piekarniku, najpierw 10 minut w 220 stopniach, grzanie góra dół, a potem 190 stopni 25-30 minut.



 
 

 
Smacznego !!!

9 komentarzy:

  1. Jaki piękny :) Chyba nie jadłam jeszcze chleba ze śliwkami...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie jadłam ,ale chcę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny, wspaniały domowy chlebek. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mm, chlebek ze śliwkami ! Coś co kocham, musi być super smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, dawno mnie tutaj nie było.....tym chętniej poczęstuję się chlebkiem :))

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam chleby ze śliwką, są pyszne : )

    OdpowiedzUsuń
  7. Kusza mnie te Twoje chlebki ale sama chyba jeszcze nie jestem gotowa żeby spróbować jakiś upiec:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie ma to jak domowy chleb. Najlepszy!

    OdpowiedzUsuń